Groundhog Day

Morgen, 2 februari,  is er een leuke feestdag in de Verenigde Staten en Canada, de Groundhog Day (in het Nederlands bosmarmottendag  en in het Duits Murmeltiertag). Volgens de oude verhalen ontwaakt op deze dag de groundhog uit zijn winterslaap en komt uit zijn hol. Als hij zijn eigen schaduw kan zien, gaat hij terug naar zijn hol en duurt de winter nog zes weken. Maar als hij zijn schaduw niet ziet en buiten blijft, is het einde van de winter  nabij.

Dit doet me trouwens denken aan de weerspreuk over de dag van de zevenslaper (27 juli): “Als het regent op de heilige Zevenslaper, regent het tot zeven dagen later.” Of in het Duits zelfs: “Wenn es an Siebenschläfer regnet, sind wir noch sieben Wochen mit Regen gesegnet”.

Van winter en regen moet je dus gewoon niet teveel hebben, en daarom vieren de mensen in sommige delen van de VS, bijvoorbeeld in Pennsylvania, uitgebreid feest. Er wordt eten geserveerd, worden toespraken gehouden en spelletjes gedaan.

De Groundhog Day is zeker vooral bekend door de film uit 1993 met Bill Murray en Andie McDowell, waar de chagrijnige weerman Phil Connors verslag moet doen van het feest in Punxsutawney. Hij vindt het allemaal verschrikkelijk en maakt voortdurend sarcastische opmerkingen. Vanwege een sneeuwstorm moet het team in Pennsylvania blijven, en Phil Connors beleeft steeds weer dezelfde dag (kijk hier voor het hele verhaal).

Inmiddels is de term Groundhog Day  een vaste uitdrukking geworden voor gebeurtenissen die zich steeds herhalen. Zo zegt Sergeant Jones in Midsomer Murders een keer tegen Inspector Barnaby: “We are never getting out of here, are we, Sir? It’s Groundhog Day.”

Ook in het Duits wordt vaak de Duitse titel aangehaald, als iets zich regelmatig herhaalt en op iemands zenuwen begint te werken: “Und täglich grüßt das Murmeltier…”.

Ik wens iedereen een Happy Groundhog Day, en ik ben zeker blij als de lente gauw eer komt.

173632_web_r_k_b_by_kurt_pixelio-de

Foto (c) by Kurt / pixelio.de

Geraadpleegde bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Groundhog_Day_(feestdag)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Groundhog_Day_(film)
https://de.wiktionary.org/wiki/und_t%C3%A4glich_gr%C3%BC%C3%9Ft_das_Murmeltier
http://www.imdb.com/title/tt0756939/movieconnections
http://www.subzin.com/s/or+Groundhog+Day

Advertenties

Een gedachte over “Groundhog Day

  1. Pingback: Träwelling wis Deutsche Bahn nach Bremerhaven und zurück (mit Tatort-Exkurs) | Grenzwanderer

Commentaar schrijven

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.