Aanloop naar de kerst op z’n Duits

Vandaag is het hier in Nederland Sinterklaas, het belangrijkste feest in de winter. Ook in Duitsland kennen we de Heilige Nikolaus, maar daar speelt hij een iets minder prominente rol, hij is meer een “voorproefje”  op kerstavond en alles, wat daar te wachten staat. Als hij het land uit is gaat de voorbereiding voor kerst door.

Het begint er al mee, dat er in Duitsland ook de vier adventszondagen, de zondagen voor kerst,  gevierd worden. De ronde vorm van de adventskrans staat symbool voor de aarde en het steeds weer terugkeren van de seizoenen, en de vier kaarsen staan voor de ongeveer vierduizend jaar die de mensen op de verlosser moesten wachten.

advent2017

Voor kinderen is er ook de adventskalender, waar je vanaf 1 december of een deurtje kunt openen of een klein cadeautje uitpakken – aftellen naar de kerst dus. Ik krijg ieder jaar een adventskalender van een goede vriendin uit de “alte Heimat” per post opgestuurd.

adventskalender

Ook heel belangrijk is het bakken van koekjes in alle soorten en maten, iets wat in Nederland soms op onbegrip stuit. Een aantal jaren geleden gaf ik een beginnerscursus Duits bij een taleninstituut. In de laatste les voor de kerstvakantie bracht ik, behalve een eenvoudig kerstverhaal, ook koekjes en de daarbij behorende recepten mee. Toen ik de secretaresse koekjes aanbod, vroeg zij: “Zelf gemaakt?” Ik knikte trots, waarop zij uitriep: “Waarom dat dan in hemelsnaam?” Parels voor de zwijnen!

Ook al beschouw ik me niet zozeer als Duits of Nederlands, maar meer als grensganger en wereldburger, in de tijd voor kerst voel ik met toch meer Duits dan alles andere. En dus heb ik ook afgelopen zondag koekjes gebakken. En wie er interesse in heeft, hier een recept:

Wiener Vanillekipferl

Ingrediënten voor  ca. 80 Kipferl:
50 g amandelen (gemalen)
50 g hazelnoten (gemalen)
300 g bloem
100 g suiker
1 snuifje zout
200 g boter
2 eidooiers
5 pakjes vanillesuiker
½ kopje poedersuiker

Doe de bloem, amandelen, hazelnoten suiker en zout op een plank of in een grote kom. Voeg de boter in kleine stukjes  en de eidooiers toe en kneed het geheel tot een korstdeeg. Laat de deeg 2 uur in de koelkast rusten (kan ook korter, maar de koude deeg laat zich makkelijker vormen).

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vorm van de deeg rolletjes van iets minder dan 1 cm dik en ongeveer 5 cm lang en buig deze tot halve manen.

20171203_143846

Bak de koekjes in het midden van de oven in 10 – 12 minuten goudgeel. Maar let goed op, de tijd luistert heel nauw!

Meng de vanillesuiker met de poedersuiker en wentel de nog warme koekjes voorzichtig erin.

20171203_145359

Eet smakelijk!

Advertenties

Commentaar schrijven

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.