Adventskalender 2022: Deurtje 15

De kerststal

In veel huishoudens vind je in de tijd voor kerst ook een kerststal, een voorstelling van de geboorte van Jezus. In het Lucasevangelie wordt gezegd dat Maria het kind in een voederbak legde, vandaar dus de associatie met een stal.

De kerststal is waarschijnlijk bedacht door Franciscus van Assisi, die op de terugreis van Rome in 1223 in het dorpje Greccio het verhaal van de geboorte van Jezus wil de uitbeelden. Een van de inwoners van het dorp ging met zijn ideeën aan de slag, en op 25 december werd de eucharistie naast de kerststal gevierd.

Vaak wordt de kerststal in een keer met alle figuren neergezet, maar sommigen laten die figuren ook in een bepaalde volgorde verschijnen, bijvoorbeeld  vlak voor kerst Maria en Jozef, op kerstavond het kindje Jezus en de engel, dan de herders en op 6 januari de drie koningen. De laatste heb ik ook weleens eerder op een andere plek in de ruimte gezien, ze zijn dan nog op reis. En de stal blijft staan tot Maria Lichtmis op 2 februari.

Veel plaatsen hebben ook en levende kerststal met echte mensen en dieren. Deze hier was bij de kerstmarkt in Bad Bentheim – met Glühwein.

En de Owie mag natuurlijk ook niet ontbreken! En soms ook een roodborstje, maar daarover mogen meer.

Geraadpleegde bronnen:

https://www.museabrugge.be/collecties/e-tentoonstellingen/uitvinding-kerststal

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerststal

https://www.katholiekleven.nl/artikelen/geloven-hoe-zit-dat-artikelen/de-betekenis-en-het-belang-van-de-kerststal

Commentaar schrijven

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.